Kandidat Maksim

vitice

Maksim Nestorović rođen je 9. jula 1869. godine u Beogradu, od oca Milana i matere Ane. Osnovnu školu i gimnaziju svršio je u Beogradu, studije farmacije u Beču.

Oženio se u svojoj dvadesetčetvrtoj. Posle dve godine preselio se u Kraljevo zbog ženinog slabog zdravlja. Tu se zaposlio kao apotekarski pomoćnik u apoteci „Kod Svetog Arhangela“.

Maksim je, po svom ličnom opredeljenju i po vaspitanju stečenom od oca, liberal. Pošten i skroman čovek, požrtvovan i uvek spreman da pomogne svakome. Na njegovom obrazu nijedne mrlje nema. Kraljevački liberali kandiduju ga sa ponosom i velikim očekivanjima za predsednika opštinskog. Nikada varoš nikoga nije poštovala niti volela kao ovoga mladog čoveka.

vitice

vitice

„Ja bih hteo, ako bih mogao...jedan maleni kamen, ma zrno rečnog peska da metnem u temelj tog novog sveta. Ma makar samo novog Kraljeva...Nećemo da zaboravljamo junake, nećemo da zatiremo groblja. Naučićemo ko su bili junaci a ko su oni što su ih izdali. Da ih više ne mešamo. Napravićemo zakon koji zabranjuje batine, koji zabranjuje ono što su tebi radili, koji štiti čoveka, ženu, ženu pre svega, samu i malu pred ogromnom i crnom nemani muškarca. Ali da štiti i muškarca, da ga ne lemaju jer im se može...Naš čovek više granicu nema, sve se može reći, sve se može učiniti, u ovom političkom grotlu ključaju strašne lične mržnje zbog kojih je cela Srbija trula...Mora sve da se menja, poubijaćemo se među sobom kao stoka...I osećam ja, vidim da me vuče taj vir, ne znam kako da se oduprem, kako da ostanem u borbi a da se ne udavim...“

vitice