Mihailo Čebinac

Mihailo Čebinac


mihailo-cebinac-varoska-legenda

“Fotografija Mihaila Čebinca preuzeta je iz izuzetno vredne knjige Dragana Draškovića “Kraljevo od varoši do grada”, Narodni muzej Kraljevo, Kraljevo 2016, 276.
Gospodinu Draškoviću i Muzeju grada Kraljeva pisac “Varoške legende” izražava duboku zahvalnost zbog toga što su dali svoju saglasnost za korišćenje ove fotografije.”


vitice

Verovatno najzagonetnija pojava od kako je Kraljeva. Jedni kažu da je bio veliki industrijalac, drugi da je ostao samo kamenorezac. Jedni kažu vatreni radikal, drugi kažu saradnik policije. Navodni ljubavnik kraljice Drage Obrenović i inspirator zavere koja je postala poznata u srpskoj istoriografiji kao „Čebinčeva afera“. Bar je ovo sigurno – još jednu ovako živopisnu ličnost Kraljevo u svojoj prošlosti nema. Uz mnogo bankrota, licitacija, novih poslovnih uspeha i političkih intriga, život Mihaila Čebinca jedva bi stao u jedan opširan i uzbudljiv roman ali na žalost, i tu bi ostalo mnogo mesta za izmišljanje i nadogradnju. Nakon čitanja transkripta sa suđenja, jer je Čebinac za pomenuto delo zavere suđen i osuđen, opet ostaje dilema – da li je on zbilja bio zaverenik? Da li je bio zaštićeni svedok? Zašto je svedočio kako jeste, da li se zaista vladao kao nezvanični upravnik zatvora u kome je robijao i čime je stekao sve te povlastice? Zasigurno je bio čovek iz modernog kalupa, u stalnim naporima da Kraljevo pogura napred, u budućnost, razumeo je novo vreme i potrebe svoje varoši ali ostaje gorak utisak da ona njega ni tada nije razumela niti ga je danas dovoljno dobro upoznala. Može biti da je sam tako hteo. Sa Mihailom Čebincem čovek nikada nije mogao da bude načisto…

vitice